Natuurrijke voorbeeld tuin van Eco Care

Bezoek adres: Kaardebol/ Atelier 3D Zutphen (gratis entree)
Te zien is hoe je op een alternatieve manier van ieder tuinperceel een gebied (met hoge natuurwaarde) kan maken, onderhoud vriendelijk en met lage materiaal kosten. Waar mens, dier en plant zich goed voelen. (hergebruikte) Materialen, hoogteverschillen (nat en droog) en grote diversiteit plantensoorten zorgen voor een goed evenwicht en een prettige sfeer.

Bezoekers van de voorbeeldtuin
de voorbeeldtuin met vijver
Loek Gorris
vijver voorbeeldtuin
voorbeeldtuin met natuurlijke brug

Natuurvijver

Grondwater zit vrij diep daarom is gekozen voor een folie vijver, met moerasranden (strandjes). geleidelijke oevers, dier en plantvriendelijk. Folie (eco-lan epdm duurzaam) mooi weggewerkt en dus niet storend zichtbaar, waterspiegel mag op een natuurlijke manier zakken en stijgen zonder dat het folie zichtbaar is. Voor de flora en fauna is het prettig wanneer het waterniveau wisselt.

Beplanting bestaat uit diverse soorten inheemse moeras en oeverplanten, In het water staan de zuurstofplanten die voor goed evenwicht zorgen. Vijver wordt al druk bezocht door bijen die water nodig hebben in de bijenkasten. Tevens wemelt het al van de waterinsecten en komt er een koppel eenden vaak op bezoek. Salamanders en kikkers zijn ook al gespot en zangvogels komen gezellig drinken en zich wassen op de strandjes.

Over de vijver een brug van kastanjehout, natuurlijk effect, praktisch als pad en spannend voor de bezoekers. Ook het dieren en plantenleven is vandaaruit dichtbij te bekijken.

Dakvegetatie

Een overdekt bouwsel van kastanje en Douglas hout draagt de dakvegetatie die uit een grote diversiteit aan plantensoorten bestaat. Dak vegetatie zorgt ervoor dat hemelwater langer vast word gehouden en zo weer kan verdampen. Water wat van dak komt is zuiver omdat het gefilterd is door substraatlaag en beplanting. De houtkachel onder het dak zorgt ervoor dat je lekker lang buiten kunt zitten. Ook kun je mooi over de waterspiegel van de vijver heen kijken in de verlaagde zitkuil onder het dak.

 

 

Opgebouwd uit hergebruikte materialen

De tuin is opgebouwd uit hergebruikte materialen voor de stapelmuren. Stapelmuren geven onderdak aan o.a. insecten en amfibieën. In de muren zijn diverse soorten planten aangebracht, meest inheems.
Ook is er een egelburcht en schuil plekken voor andere zoogdiertjes en amfibieën aangebracht.

Een flinke tamme kastanje houten pergola zorgt voor een heel mooi effect in de tuin, het hout is onbehandeld en duurzaam. Diverse soorten eetbare klimplanten gaan de pergola’s begroeien. Ook is er ruimte voor klimrozen.

Bloemenweiden

Bloemenweiden op de hoeken van de tuin zorgen voor een nog grotere diversiteit. Voedselbron en voortplantingsmogelijkheden voor allerlei fauna, zoals vlinders en bijen. Ziet er in groeiseizoen kleurig uit en je kan dierenleven makkelijk waarnemen. Het bosgedeelte geeft weer plek aan o.a. schaduwplanten, stinzenplanten en schuil en broedplaatsen voor allerlei dieren zoals vogels en knaagdieren. Er staan diverse fruitbomen en eetbare planten om lekker van te smullen. Ook is er een stukje groente tuin in verwerkt.

Een grote kruidenspiraal met ruim assortiment vaste kruiden is een blikvanger en er kan lekker van geoogst worden. Vanuit het wilgenprieel is de tuin heel mooi te overzien, t.z.t. zal het prieel ons van schaduw gaan voorzien.

Adresgegevens

Onze tuin is te vinden op voormalig terrein van Milieucentrum de kaardebol nu Atelier 3 D.
Atelier3D – Duurzaam Denken en Doen, Coöperatie U.A.
v: Harenbergweg 1
7204 KZ Zutphen

 

https://kaardebolzutphen.nl/